FAQ

De Hoosmaat is niet geschikt te werken als het vriest, hierdoor kan de pomp kapot gaan. 
Plaats de Hoosmaat tijdens een vorstperiode op een droge plek. 

Als de Hoosmaat langere tijd niet gebruikt gaat worden is het belangrijk om de polen los te halen van de accu. Hiervoor open je de Hoosmaat door het losdraaien van de twee imbus bouten aan de beide korte zijde van de Hoosmaat en haal je de + en – pool los van de accu. Let op dat je bij het los halen van de accupolen niet aan de bedrading trekt, maar dat je echt de schuif connectoren zelf vastpakt en deze van de accu los trekt.

Voor het eerste gebruik na de winter kunnen de polen van de accu weer worden aangesloten (kleur bij kleur) controleer met de drukknop of de pomp draait. Het is raadzaam om de Hoosmaat vervolgens een aantal dagen in direct zonlicht te plaatsen zodat de accu weer volledig kan opladen.
Controleer de afvoerslang op mogelijke lekkages. Plaats de Hoosmaat in de boot en zet de afvoerslang goed vast zodat deze buiten de boot uitwatert en niet in de boot zelf. 

– De slang heeft het water terug in de boot geloosd

Dit kan uiteraard een keer gebeuren, dat je de afvoerslang toch niet goed genoeg had vastgezet. Het resultaat is dat de Hoosmaat continu is blijven pompen. Hierdoor is de accu op een bepaald moment leeg geraakt en zelfs onder het minimale laadniveau is gekomen waarbij opladen door middel van het zonnepaneel mogelijk is.
Je kunt zelf door middel van een acculader de accu (meestal) weer opladen. Mocht je niet in het bezit zijn van een acculader, dan adviseren wij onze Accu laad- & servicebeurt aan. Bij deze servicebeurt kijken we de Hoosmaat volledig na en laden de accu (indien mogelijk) weer volledig op.  Als er onderdelen vervangen horen te worden nemen we eerst contact met je op om het te bespreken (vervangen van onderdelen niet inbegrepen bij de servicebeurt). Na een uitgebreide testprocedure sturen wij de Hoosmaat weer retour.

– De slang had lekkage en heeft het water terug in de boot geloosd

Resultaat is gelijk aan ‘afvoerslang in de boot’, zie bovenstaande.

– Vergeten de polen los te halen tijdens de winterstalling

De Hoosmaat werkt nu niet meer, ook niet na een paar dagen in het zonlicht. De accu spanning is onder een laadniveau gekomen dat opladen doormiddel van het zonnepaneel niet meer mogelijk is. 
Ook hier: het is (meestel) mogelijk om de accu zelf op te laden met behulp van een acculader. Als je echter geen acculader hebt, raden wij onze Accu laad- & servicebeurt aan. Bij deze servicebeurt wordt de Hoosmaat grondig geïnspecteerd en wordt de accu (indien mogelijk) volledig opgeladen. Als er onderdelen moeten worden vervangen, zullen wij contact met je opnemen om dit te bespreken (het vervangen van onderdelen is niet inbegrepen bij de servicebeurt). Nadat er een uitgebreide testprocedure is uitgevoerd, sturen wij de Hoosmaat terug.

Hoosmaat vervuilt of verstopt

De Hoosmaat hoort regelmatig (minimaal 1 keer per jaar) te worden gecontroleerd op mogelijke vervuiling. Hiervoor open je de Hoosmaat door het losdraaien van de twee imbus bouten aan de beide korte zijde van de Hoosmaat. Haal de mogelijke vervuiling handmatig uit de behuizing en spoel de behuizing en pomp onder een kraan of tuinslang goed schoon.
Het kan voorkomen dat bij vervuiling of verstopping de pomp vast komt te staan waardoor de toegepaste verwisselbare zekering doorbrandt. Als dit het geval is kun je de zekering vervangen en na het schoonmaken zal de Hoosmaat zijn werk weer doen.
Bij vorst kan de pomp ook vast komen te staan waardoor de verwisselbare zekering zal doorbranden. Bij vorst is het echter ook mogelijk dat de pomp zelf stuk vriest en dat vervangen van de zekering dan niet volstaat. Het advies is dan ook om bij vorst de Hoosmaat op een droge plek te bewaren.